Kávélexikon
Kávéfajták
Arabica
Az „Arabica” a kávé egyik legismertebb és legelterjedtebb fajtája, amely a Coffea arabica növényből származik. Az Arabica kávé a világ kávétermesztésének nagy részét teszi ki, és a minőségi kávégyártás alapvető fajtája. Ez a kávéfajta finomabb, összetettebb ízprofiljáról ismert, és általában lágyabb, édesebb ízeket hordoz, gyakran gyümölcsös, virágos vagy diós jegyekkel.
Mosott kávé
Americano
Az „Americano” egy eszpresszó alapú kávéital, amely forró víz hozzáadásával készül, ezáltal hígítva az eszpresszó erőteljes ízét. Bár hasonlít a filterkávéra, megtartja az eszpresszó jellegzetes ízvilágát, de lágyabb, kevésbé koncentrált formában. Az ital erőssége attól függ, mennyi vizet adnak hozzá, de általában 1:2 vagy 1:3 arányban hígítják az eszpresszót.
Robusta
A „Robusta” a kávé egyik fő fajtája, amely a Coffea canephora nevű növényből származik. A Robusta kávét gyakran használják instant kávék, keverékek és eszpresszó alapú italok készítéséhez, mivel erősebb, kesernyésebb ízprofilja és magasabb koffeintartalma miatt sok fogyasztó kedveli.
Cappuccino
A „cappuccino” egy népszerű olasz kávéital, amely eszpresszóból, meleg tejből és tejhabból áll. Az ital három fő összetevője egyenlő arányban van jelen, ami tökéletes egyensúlyt hoz létre a kávé intenzitása, a tej lágysága és a hab könnyedsége között. A cappuccino nevét a kapucinus szerzetesek csuklyájáról (cappuccio) kapta, amelynek színe az ital megjelenésére emlékeztet.
Ristretto
Espresso
Latte
„A „latte” (teljes nevén „caffè latte”) egy népszerű olasz kávéital, amely eszpresszóból, gőzölt tejből és egy vékony réteg tejhabból áll. Az olasz „latte” szó jelentése tej, ami jól tükrözi az ital karakterét: krémes, lágy, és tejes ízvilágú. Enyhébb, mint a cappuccino, mivel több tej található benne.
Flat white
Zöld kávé
Macchiato
Cold brew
Ízjegyek

Savasság

Vajas jelleg

Intenzitás

Citrusos jegy

Kakaós jelleg

Pörkölt jelleg

Keserűség

Gabonás

Fás jelleg

Testesség

Gyümölcsös

Aftertaste
Kávé készítési eljárással összefüggő fogalmak

Barista
A „barista” olyan szakember, aki kávéitalokat készít és szolgál fel, különös tekintettel az eszpresszógéppel készített italokra.
Egy jó barista jártas az eszpresszógép kezelésében, tudja, hogyan őrölje megfelelő finomságúra a kávét, hogyan állítsa be a gépet az optimális hőmérsékletre és nyomásra, valamint hogyan hozza ki a legjobb ízprofilokat az adott kávébabból.

Kávécseresznye

Koffeinmentesítés

Monszun eljárás

Nem szakaszos betakarítás

Keverék

Kávécserje

Száraz módszer

Kézi betakarítás

Nedves módszer

Brewing time

Egyszerű eredetű kávé

Minőség ellenőrzés

Ízlelés

Pörkölés

Extraction

Kapszula

Crema
A crema vastagságát és minőségét befolyásolja a kávébab fajtája, a pörkölés frissessége, az őrlés finomsága, valamint a gép által alkalmazott nyomás.

Őrlés

Szaglás

Tamping
A megfelelő tamping technika segít biztosítani, hogy az eszpresszó koncentrált, gazdag ízű és jól kiegyensúlyozott legyen.”
500+
Ügyfél
650+
Megoldás
30+
Szoftver
25
Dolgozó